Pakistan oborio dva indijska vojna aviona u Kašmiru, Indija jedan pakistanski

Pakistan oborio dva indijska vojna aviona u Kašmiru, Indija jedan pakistanski

Pakistanska vojska je saopštila da je oborila dva indijska borbena aviona pošto su prešli granicu između te dve nuklearne sile u Kašmiru i da je zarobila dva indijska pilota, od koji je jedan povređen. Mediji u Indiji javljaju da je u njihovom vazdušnom prostoru oboren pakistanski borbeni avion. Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor.

Indija je saopštila da je jedan od njenih lovaca "Mig-21" izgubljen u incidentu s pakistanskim avionom u indijskom delu Kašmira i da je njegov pilot nestao.

Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor "do daljeg", saopštila je Uprava za civilnu avijaciju, pošto je Islamabad objavio da je oborio dva indijska aviona.

"Civilna avijacija je do daljeg zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor", navela je ta služba na Tviteru.

Portparol pakistanske vojske rekao je da je civilna avijacija odluku donela "zbog nastalih okolnosti".

Izvor Frans presa rekao je da je Uprava civilne avijacije obavestila sve kompanije da do novih instrukcija "obustave operacije u Pakistanu".

Pakistan je jutros oborio dva indijska aviona u svom vazdušnom prostoru. Jedan avion pao je u indijski Kašmir, a drugi u pakistanski deo Kašmira. Indijska vojska zarobila je obojicu pilota. Jedan je prebačen u bolnicu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je vlasti Indije i Pakistana na suzdržanost u jeku eskalacije tenzija u Kašmiru.

Iz Indije su u utorak pokrenuti vazdušni napadi na kamp za obuku muslimanskih ekstremista iz grupe Džaiš-e-Muhamed u pakistanskom delu Kašmira, za koju Nju Delhi tvrdi da stoje iza samoubilačkog bombaškog napada na indijske vojnike u Kašmiru, 14. februara ove godine.

Pakistan je kao odgovor podigao svoje vojne avione.

Premijer Pakistana Imran Kan na sastanku sa državnim i vojnim vrhom odbacio je tvrdnje Indije da je na meti napada indijskih snaga bio "navodni teroristički kamp blizu Balakota".

Kan je rekao da je reč agresiji Indije na koju će Pakistan odgovoriti.

Prvi put od rata 1971. godine pokrenut je napad preko granice dve zemlje koja deli Kašmir na indijski i pakistanski deo.

I dok u Pakistanu negiraju da je bilo ljudi u gađanom području, u Indiji ističu da je ubijen "veliki broj" militanata, uključujući i komandante, ali da su izbegnute civilne žrtve.

 

Imran Kan: Ne sme se dozvoliti loša procena situacije

Pakistanski premijer Imran Kan ponovo je ponudio "pregovore" Nju Delhiju i upozorio da Pakistan i Indija, kao zemlje koje poseduju nuklearni arsenal, ne smeju sebi da dozvole lošu procenu situacije.

"Ponovo pozivam Indiju da dodje za pregovarački sto. Spremni smo za dijalog, o terorizmu i bilo kom drugom pitanju", rekao je Kan u kratkom televizijskom obraćanju.

On je upitao da li Indija i Pakistan mogu sebi da priušte i najmanju lošu procenu budući da obe zemlje poseduju nuklearni arsenal. "Možemo li da priuštimo i najmanju pogrešnu procenu sa tipom naoružanja koje posedujemo?" upitao je Kan.

Read 38 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Quick Poll

Joomla forms builder by JoomlaShine

Weather

Go to top
Template by JoomlaShine