Srbija dobila četiri aviona MIG-29 iz Belorusije, stižu kad bude završen remont

Srbija dobila četiri aviona MIG-29 iz Belorusije, stižu kad bude završen remont

Četiri beloruske letelice MIG - 29 danas su zvanično postale vlasništvo Srbije, a biće isporučene kada bude obavljen remont koji je počeo 22. februara.

Primopredaji četiri MIG-a u Belorusiji su prisustvovali delegacija Ministarstva odbrane Srbije i Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, ministar Vulin rekao je da Srbija danas raspolaže sa 14 letelica MIG -29.

"Mi ćemo imati 14 MIG-ova na nivou generacije 4+ što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svetu. Naše ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vreme JNA, mogu da računaju da će upravljati najsavremenijim sredstvima, a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna", rekao je Vulin.

Prijemu aviona MiG-29 prisustvovao je i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona.

"Imamo dovoljan broj pilota, podižemo nivo njihove obučenosti i spremni smo za prijem ova četiri aviona. Istovremeno sa prijemom ovih aviona mi u Srbiji raspolažemo avionima na kojima se vrši obuka. U poslednje vreme imali smo obuku petorice pilota koji su završili preobuku u inostranstvu, kao i dvojicu pilota koji su preobuku završili u 204. vazduhoplovnoj brigadi", istakao je general Žarković.

"U godini kada se obeležava 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Belorusije i Srbije koji su zasnovani na poverenju, poštovanju i podršci, obeležavamo i pet godina od uspostavljanja veza između ministarstava odbrane. Ponosan sam sam što je naša vojna saradnja veoma intenzivna i što danas prisustvujemo svečanoj ceremoniji primopredaje 'Migova 29' Ministarstvu odbrane Srbije", izjavio je načelnik štaba za naoružanje Ministarstva odbrane Belorusije general-major Andrej Fedin.

General Fedin je istakao da srpski i beloruski vojnici aktivno učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama i međunarodnim vojnim igrama, pripremama za inostrane misije.

Read 37 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Quick Poll

Joomla forms builder by JoomlaShine

Weather

Go to top
Template by JoomlaShine