×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 42

Aeroklub čiji je član poginuo kod Subotice, nema dozvolu

Aeroklub čiji je član poginuo kod Subotice, nema dozvolu

Subotički Aeroklub "Ivan Sarić", čiji je član juče poginuo tokom obuke za upravljanje motornim "zmajem", nema dozvolu da obučava pilote te vrste letelice, potvrdili su za N1 u Centru za istraživanje nesreća u saobraćaju, a letelica nije bila registrovana. O slučaju sa aerodroma Bikovo kod Subotice, Centar pokreće i zvaničnu istragu.

U slučaju 39-godišnjeg S.Dž. ovo je bila surova realnost - učio je da leti na sopstvenu odgovornost. Ima li još odgovornih za to što se njegova letelica srušila svega par minuta nakon poletanja? Centar za istraživanje saobraćajnih nesreća otvara istragu. Prikupiće podatke, obaviti veštačenje i saopštiti zvaničan uzrok pada motornog zmaja.

"Klub nije imao dozvolu za obuku pilota na toj vrsti letelice, a "Zmaj" nije bio registrovan. To su činjenice, iako još nije jasno da li su one bile presudne. Centar po zakonu nije u obavezi da za lake letelice pokreće istragu, ali je to moja diskreciona odluka kada procenim da je bitno za bezbednost u saobraćaju", kaže Nebojša Petrović iz Centra za istraživanje saobraćajnih nesreća.

A u to u ovom slučaju, kaže, svakako jeste. Letelica je bila vlasništvo subotičkog aerokluba u kom je stradali pilot pohađao obuku. Za N1 navode da je ona, iako starija, bila redovno servisirana.

U Aeroklubu "Ivan Sarić" ne žele pred kamere dok istraga ne bude završena. Nezvanično nam ipak potvrđuju da su pre dva meseca započeli proceduru za dobijanje dozvole za obuku pilota na motornim zmajevima, ali da je, zbog zamerki komisije, nisu dovršili. Na pitanje kako je onda moguće da se takva obuka ipak odvijala, kažu - to se i mi pitamo.

Ta argumentacija nije dovoljna, smatra vlasnik pilotske škole koji je i sam morao da ispuni rigorozne kriterijume za dobijanje dozvole.

"Bez obzira što vi imate plovidben vazduhoplov i imate čak i inspektore sa potrebnim kvalifikacijama i imate aerodrom i imate sve uslove, ukoliko nemate dozvolu, odnosno uverenje za obuku vazduhoplovnog osoblja koju izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva, vi ne smete da se bavite time", kaže Aleksandar Marić iz European pilot academy.

Prema Marićevim rečima, odgovornost je u ovom slučaju slojevita. Da li postoji ona materijalna i krivična i ko je snosi, istraga nadležnog Centra neće pokazati jer njihovi podaci služe isključivo za poboljšanje bezbednosnih uslova. Dalje je na potezu Tužilaštvo.

 

 

Read 94 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Quick Poll

Joomla forms builder by JoomlaShine

Weather

Go to top
Template by JoomlaShine